top of page

מיינדפולנס וילדים (שפת הקשב)

מהו מיינדפולנס?

מיינדפולנס  – קשב או קשיבות בעברית, הוא תרגול המאפשר פיתוח מיומנויות של ריכוז, בהירות תפיסתית וויסות רגשי באמצעות הפניית תשומת לב מכוונת ובלתי שיפוטית למחשבות, רגשות ותחושות גוף. תרגול מיינדפולנס הופך אותנו למודעים יותר למחשבות ותהליכים מנטליים ומפתח בנו את היכולת להכיל ולהתמודד עם אתגרים וקשיים תוך שמירה על יציבות ואיזון נפשי.

c83976bd-5321-444f-a291-5407af02a86b.jfi

מיינדפולנס וילדים - תוכנית שפת הקשב

"שפת הקשב" היא תוכנית עבודה עם ילדים אשר פותחה על ידי הגברת שימי לוי ישובי במסגרת המרכז הישראלי לרפואת גוף-נפש, ומתבססת על עקרונות המיינדפולנס - קשיבות. התוכנית מיושמת ברחבי הארץ החל משנת 2000 כחלק ממערכת השעות השבועית של הילדים, במסגרות חינוכיות מגוונות ובמסגרות פרטניות אחרות. כיום, היא נחשבת לאחת מתוכניות הקשיבות לילדים הטובות בעולם.

שפת הקשב הינה תכנית לאימון מנטלי המתבססת על ממצאים בחקר המוח ובפסיכולוגיה ומטרתה להקנות מיומנויות של קשב, ויסות עצמי, סבלנות וסובלנות, אמפתיה, ושיפור תחושת המסוגלות העצמית.

התוכנית מתמחה בהפניית הילדים אל מה שמתרחש מבחינה תחושתית ורגשית בעולמם הפנימי. התכנים מועברים באמצעות התבוננות והפניית קשב לנשימה, לגוף, לתחושות, לרגשות, לחושים, לתנועה ולעולם הדמיון.

התכנית מבוססת על פיתוח מיומנות בקשיבות (mindfulness) ומועברת על ידי מדריכים מוסמכים המתמחים בשיטה.​

מיינדפולנס ומחקר

 טכניקת המיינדפולנס זכתה להכרה ותמיכה מדעית רחבה כאחת הטכניקות היעילות ביותר לשיפור קוגניטיבי. מהמחקר עולה, כי בקרב מתרגלי מיינדפולנס התפתחו ריכוז ותשומת לב, בהירות תפיסתית, ויסות רגשי ושיפור תחושת הערך העצמי. מתרגלי מיינדפולנס מדווחים על התפתחות של סבלנות וסובלנות, אמפתיה, חמלה ויחסים בינאישיים הרמוניים יותר. מהממצאים המחקריים בקרב צוותי הוראה ותלמידים המתרגלים מיינדפולנס עולה, כי לטיפוח מיומנויות קשב אצל ילדים הייתה השפעה חיובית ביותר על רמות האלימות, יכולת הלמידה והציונים ותחושת המסוגלות העצמית של הילדים.

דוגמאות מהארץ

בבית הספר "תל חי" שבדרום תל אביב, התוכנית מיושמת כבר למעלה מעשור, וניתן לראות כי האלימות בו ירדה באופן משמעותי, האווירה השתנתה לטובה ורמת ההישגים הלימודים עלתה.

בנוסף, בשנים האחרונות מעל עשרה בתי ספר שונים ברחבי הארץ מאמצים את התוכנית ומשלבים קשיבות בתוך מסגרת הלימודים ומסגרות חיצוניות. בעקבות זאת נוצרה חשיפה ומודעות גדולה לצורך של לימוד קשיבות בקרב ילדים מבתי ספר יסודיים ועד גילאי תיכון.

קורס הכשרה שנתי בהנחיית שימי לוי – ישובי

 

מיינדפולנס, ובעברית – "קשיבות", הוא תרגול המאפשר פיתוח מיומנויות של ריכוז, בהירות תפיסתית וּויסות רגשי באמצעות הפניית תשומת לב מכוונת ובלתי שיפוטית לְמחשבות, לְרגשות וּלִתחושות גוף. תרגול מיינדפולנס מעלה את המודעות למחשבות ולתהליכים מנטליים ומפתח בנו את היכולת להכיל ולהתמודד עם אתגרים וקשיים, תוך שמירה על יציבות ואיזון נפשי.

מדע ומיומנויות קשב בחינוך -טכניקת המיינדפולנס זכתה בהכרה ובתמיכה מדעית רחבה כאחת השיטות היעילות ביותר לשיפור קוגניטיבי. מהמחקר עולה כי בקרב מתרגלי מיינדפולנס התפתחו ריכוז ותשומת לב, ויסות רגשי, שיפור תחושת הערך העצמי ואמפתיה.

מתרגלי מיינדפולנס מדווחים על התפתחות של סבלנות וסובלנות, אמפתיה, חמלה ויחסים בין אישיים הרמוניים יותר. מהממצאים המחקריים בקרב צוותי הוראה ותלמידים המתרגלים מיינדפולנס עולה כי לטיפוח מיומנויות קשב אצל ילדים השפעה חיובית ביותר על רמות האלימות ויכולת הלמידה והציונים, כמו גם על ויסות רגשי ועל תחושת המסוגלות העצמית של הילדים.

​בקורס נעמיק בעקרונות המיינדפולנס ובטכניקות להקנייתו לילדים ולנוער במסגרות חינוכיות שונות, פורמליות ובלתי פורמליות.

מבנה התוכנית

  • הקורס יתקיים בימי א’ בין 16:00-20:00, החל מה 5.11.23

  • 16 מפגשים היברידיים - מפגשים פרונטליים במעגן מיכאל, אליהם ניתן להצטרף ולהשתתף גם בזום מן הבית.

  • 6 ימי שישי מרוכזים בין 9:00-15:00

דמי הרשמה כדי לשריין מקום : 650 ש"ח קישור להרשמה

ניתן לשלם בביט, פייבוקס או העברה בנקאית

תעודת הכשרה

לעומדים בדרישות הקורס תוענק תעודת הכשרה

אוכלוסיית היעד

  • אנשי מקצוע מתחומי הטיפול בילדים: פסיכולוגים, תרפיסטים, עובדים סוציאליים

  • אנשי הוראה ממסגרות החינוך הפורמלי: מורים, גננות, יועצות

  • מורים ומדריכים במסגרות בלתי פורמליות: מדריכי יוגה, מורים למוזיקה ותנועה לגיל הרך, מדריכי נוער וילדים

  • מתרגלים בעלי ניסיון במדיטציה המעוניינים ללמוד כיצד להעביר מיומנויות קשב לילדים ונוער

  • הורים המבקשים לפתח כלים לעבודה עם ילדיהם

  • מדריכים במכינות קדם צבאיות

נושאים מרכזיים

  • עקרונות המיינדפולנס ופיתוח קשב כמיומנות בסיסית

  • גורמים פנימיים וחיצוניים המפריעים לקשב

  • רקע מדעי תיאורטי על התשתית המוחית ועל התנאים להתפתחות מוחית אופטימלית

  • התפתחות יכולת ההכלה הרגשית ומרחב ההכלה האישי והבין-אישי

  • רקע היסטורי ותיאורטי על התפתחות תחום המיינדפולנס בפסיכולוגי ובחינוך.

  • עקרונות לפיתוח מיומנויות קשב בעבודה עם ילדים – הקניית קשר לעולם הפנימי (תחושות, רגשות, חושים, תנועה ודמיון)

  • לימוד יצירת תהליכי קשב בקבוצה ובעבודה פרטנית

  • סדנאות בבניית מערכי שיעור בהתאם לגילים שונים

  • התנסויות מעשיות בהנחיה תוך ליווי והדרכה

עם תום הקורס, המשתתפים

  • ידעו ליישם את טכניקת המיינדפולנס בחיי היומיום ולהעמיק בה מתוך התנסות אישית

  • יוכלו לשלב גישות מיינדפולנס בעבודה החינוכית באופן מובנה ולהקנות כלים של פיתוח קשיבות לילדים, מגילאי גן ועד תיכון

  • יכירו את העשייה בעולם המיינדפולנס בכלל, ובתחום החינוך בפרט (תוכניות בינלאומיות).

צוות המנחים

שימי לוי ישובי. מפתחת התוכנית. מלמדת את התוכנית במסגרות שונות, ביניהן הנחיית יועצות, מורות ומנהלות ליישום מיומנויות קשב בתהליכי הוראה ולמידה. התמחתה בשילוב מדיטציה וגישות נוירו-התפתחותיות בעבודה טיפולית עם ילדים ובוגרים. מתרגלת, מלמדת ולומדת מזה 27 שנה מדיטציה בודהיסטית. מתוכן שהתה ארבע שנים במרכז בודהיסטי בתאילנד.

ד"ר נאוה לויט בן נון. מייסדת ומנהלת מכון מודע למיינדפולנס, מדע וחברה במרכז הבינתחומי בהרצליה, ומנהלת מרכז "סגול" למחקר יישומי במדעי המוח בביה"ס לפסיכולוגיה שבמרכז הבינתחומי בהרצליה.

שרית זר אביב. מטפלת בפסיכותרפיה גופנית (ביוסינתזה), מנחת ויפאסנה בעמותת "תובנה", מנחה ומכשירה מורי מיינדפולנס בגישת mbsr, מורה ליוגה ויג'נאנה. מתרגלת מדיטציה ופרקטיקות גופניות כ-20 שנה.

אלון אלקובי. אחראי פיתוח מוצרים תוכנית "בית ספר סגול" להטמעת כלים וגישות של מיינדפולנס בפסיכולוגיה חברתית ולמידה חברתית-רגשית בבתי הספר , בעל MA בפסיכולוגיה חברתית ויזם חינוכי. חבר מייסד בעמותת  "שפת הקשב".

בהכשרה יתארחו מנחי שפת קשב נוספים הפעילים בתחום החינוך.

לפרטים נוספים ולהרשמה אנא צרו קשר עם מיכל אדלמן

simi.mindfulness@gmail.com  |  0525-286386

קורס הכשרה
bottom of page